Завершився перший в Україні Тиждень кодування Meet and Code

Цьогоріч в Україні вперше пройшов Тиждень кодування Meet and Code. Учасниками програми стали 26 організацій, котрі через заходи в різних форматах показали, яким цікавим може бути цифровий світ.

Ініціатива Meet and Code впроваджується Ресурсним центром Гурту співпраці з TechSoup Europe та Haus des Stiftens gGmbH за фінансування SAP. Тиждень кодування тривав з 7 по 22 жовтня. Ініціатива відбувається під час Європейського Тижня Коду, що проходить в Україні з 2014 року. Він ґрунтується на ідеї Молодих Радників, консультативної групи колишнього єврокомісара ЄС Цифрового агентства Нелі Крус і відбувається за підтримки Комісії ЄС.

По всій Україні проходили семінари, лекції, тренінги, воркшопи, хакатони, кінопокази, конкурси, які знайомили молодь з новітніми технологіями.

Долучатися до заходів могли всі охочі – від наймолодших школярів до студентської молоді. Дорослих організатори теж не обійшли увагою: майстер-класи та лекції були і для них.

Для багатьох учасників ці заходи стали можливістю спробувати щось нове. У м. Виноградів Закарпатської області організатори запропонували школярам створити власні мультфільми у програмі SCRATC. «Дуже цікавий та нестандартний проект, – розповіла педагог Світлана Сливка. – Приємно спостерігати, як діти із захопленням та бажанням виграти приз готували ці мультфільми. Кожен намагався створити щось незвичайне, що не так вже й просто. Мій онук навчається в іншій школі, де, на жаль, немає таких занять. Прикро, бо я бачу скільки радості та захоплення це викликає у наших учнів. Я щиро вдячна всім організаторам конкурсу і сподіваюсь, програма продовжуватиметься».

А для декого вони – перший крок на шляху професійного становлення. 15-річний школяр Денис Помелуйко, який відвідав тренінг «ExpressHub» у смт Борова Харківської області, каже, що програмуванням займається вже давно.

«У нашому невеличкому селищі немає ані шкіл, ані гуртків з програмування та робототехніки. Я цікавлюсь автоматикою, мікроконтролерами. Спочатку самостійно опанував С++, знаходив підручники в Інтернеті, шукав відповіді, бо писав програму під гру. Попутно ознайомився з Arduino, замовив плати, датчики, почав збирати перші схеми з управління світлодіодами. Захотілося зробити автоматизовану систему поливу квітів. Тому коли почув про цей захід, то дуже зрадів, що зможу отримати більше докладної інформації та втілити свій проект у життя. Можливо, моя майбутня професія буде пов’язана саме з цією сферою».

Гендерному питанню також приділялась увага. У м. Суми Meet and Code підтримав проект «Дівчата кодують». Одна з його учасниць, фрілансерка Карина Востоцька поділилась своїм баченням сучасного становища в цій сфері: «Як дитина ХХІ століття я з пелюшок добре вмію користуватися новітніми електронними приладами. Але суспільство, в якому я зросла, лишається патріархальним і повним гендерних стереотипів. Тому я на власному досвіді відчула, що бути жінкою в ІТ складно. Передусім через психологічний тиск з боку цього суспільства, яке стверджує, що дівчата недостатньо розумні, аби кодувати, натомість їхнє місце на кухні. Проект дає новий поштовх у формуванні поглядів молодого покоління та руйнує гендерні стереотипи. Тож у молодих дівчат тепер менше перешкод на шляху до мрії».

Завершився Тиждень кодування в Україні хакатоном від Комп’ютерної академії «Шаг» у Києві, де зустрілися громадські активісти та представники ІТ-сфери. Спільно вони обговорювали проблеми третього сектору і шукали їх рішення в галузі ІТ. Програміст Роман Малькевичпідкреслив, що був радий взяти участь у такому заході, адже це може допомогти представникам громадянського суспільства краще розуміти, як технології можуть допомогти у вирішенні нагальних питань. «У той же час для себе я краще зрозумів існуючі проблеми в громадських організаціях, – зауважив Роман. – Більшість ІТ рішень ГО можуть самостійно вирішувати за допомогою шаблонних сайтів, різних конструкторів. Проблема в тому, що громадяни не знають про такі можливості».

Організації, які бажали долучитися до програми, протягом липня-вересня подавали заявки на участь. На реалізацію запланованого вони отримали міні-гранти – до 9000 гривень на один захід. Одна організація могла пропонувати декілька ідей та отримати фінансування окремо для кожної ініціативи. Претендувати на грант могли ГО, школи, ІТ-фахівці, підприємства, комп’ютерні клуби. Головна умова участі – статус неприбуткової організації.

Ініціатива Meet and Code реалізується в багатьох країнах: Австрії, Болгарії, Хорватії, Чехії, Німеччині, Угорщині, Казахстані, Польщі, Румунії, Росії, Сербії, Словаччині, Словенії, Швейцарії, а з цього року і в Україні.

Більше інформації про Meet and Code можна знайти тут.

Коментувати