Як НУО використовують технології задля ефективної розбудови спроможних громад в Україні: медіа-звіт

22 листопада 2016 року в Києві відбулася Публічна дискусія «Технології заради розвитку: ефективна розбудова спроможних громад в Україні». Захід, ініційований корпорацією Microsoft у партнерстві з Ресурсним центром ГУРТ, зібрав керівників та менеджерів міжнародних і громадських організацій, благодійних фондів та представників державних органів влади. Всі вони долучилися до заходу з метою спільного пошуку нових ефективних моделей співпраці задля розвитку кожного мешканця громад в Україні.

Офіційну частину відкрила Надія Васильєва, генеральний директор компанії «Майкрософт Україна»: «В Україні існує багато технологічних можливостей для неприбуткових організацій. Компанія «Майкрософт Україна» впроваджує низку соціальних проектів. Наша діяльність орієнтується на 17 Цілей сталого розвитку ООН, які охоплюють різні питання – від здоров’я до економічного розвитку. Сьогодні громадський сектор займає активну позицію в житті України. Важливо, аби представники неприбуткових організацій прискорювали свої робочі процеси та досягали ефективніших результатів завдяки технологіям».

Олексій Мелещук, голова правління Ресурсного центру ГУРТ, окреслив, які можливості доступу до новітніх технологій надає ГУРТ: «Завдяки доступу до новітніх технологій Ресурсний центр ГУРТ забезпечує ефективність не лише своєї роботи. 3 липня 2016 року ГУРТ спільно з TechSoup Україна реалізовує Програму технологічної підтримки неприбуткових організацій з метою забезпечення їх доступом до технологічних рішень, яких вони потребують для виконання своїх місій. Результати дослідження потреб українських неурядових організацій в ІКТ, проведеного ГУРТом протягом жовтня-листопада 2016 року, свідчать, що 51% організацій не знають про інновації в IT-галузі. У межах Програми технологічної підтримки ми пропонуємо НУО надання якісних послуг для забезпечення їхніх потреб в ІКТ».

Запрошені на захід експерти обговорили значення технологій для розвитку громадянського суспільства в Україні.

Розпочала дискусію Інна Підлуська, заступниця виконавчого директора Міжнародного фонду «Відродження»: «За 25 років діяльності ми підтримали близько 55 тисяч організацій і ініціатив. Дві третини проектів мають на меті надати громадянам, неприбутковим організаціям та ініціативам, органам місцевого самоврядування інструменти для сприяння розвитку своєї громади. На нашу думку, технології є засобом досягнення успіху громади, головними чинниками якого є спроможність сформулювати свої цілі, визначити і залучити ресурси для їх досягнення, стратегічно мислити, бути інноваційними і відкритими до нових ідей та взаємодії різних членів громади».

Технології є рушієм активного розвитку нещодавно створеної, але доволі активної громадської організації «Центр зайнятості вільних людей». Марина Лебідь, координаторка ЦЗВЛ, поділилася власним досвідом розбудови спроможних громад і організації внутрішніх робочих процесів: «З часу створення організації ми займаємося працевлаштуванням вимушених переселенців. Зараз також опікуємося ветеранами АТО та людьми з інвалідністю. Специфіка роботи полягає у тому, що ми маємо фіксувати звернення тих, кому допомагаємо. ЦЗВЛ веде базу історій працевлаштування людей, із якими ми працюємо від місяця до року. Для нас важливо, аби ці дані зберігалися і залишалися конфіденційними та захищеними. У цьому нам допомагають інструменти Office 365. Крім того, без технологій неможливо було б організувати ефективний процес комунікації між усіма членами ЦЗВЛ». 

«Майкрософт Україна» забезпечує українські НУО сучасними технологічними рішеннями та навичками, необхідними для провадження суспільних перетворень, у рамках Програми технологічної підтримки неприбуткових організацій України, що реалізовується TechSoup Україна у партнерстві з Ресурсним центром ГУРТ.

Войцех Рустецькі, член правління Фундації TechSoup (Польща), визначив мету Програми та окреслив, як організація може забезпечити власні потреби: «Програма технологічної підтримки неприбуткових організацій України забезпечує ефективний обмін між донорами програмного забезпечення і обладнання та тими, хто потребує технологічних рішень. Глобальна мережа TechSoup обслуговує майже 700 тисяч організацій в усьому світі, надаючи доступ до технологічних рішень, яких вони потребують для виконання своїх місій. Сьогодні існує багато технологічних можливостей, а саме –додатків, програмного забезпечення та відкритих ресурсів. Наш досвід показує, що НУО в усьому світі часто не мають часу для впровадження інновацій у своїй діяльності. Більшість організацій обмежуються лише стандартними програмами, не задумуючись, наприклад, про питання безпеки».

Про потреби сільських громад та їхню спроможність розповів Микола Поєдинок, керівник Виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад. Пан Микола зазначив: «Сучасні процеси з добровільного об’єднання громад, створення нових умов і суб’єктів місцевого самоврядування вимагають від нас швидких та ефективних дій для здійснення реформи децентралізації. Однією з її складових є наближення послуг до населення. Оскільки сільське населення чисельне, але дуже розпорошене, постає питання комунікації та доступності послуг держави, публічності та прозорості. Для нас важливо використовувати ті технологічні можливості, які нам можуть запропонувати, аби місцеве самоврядування стало самодостатнім і спроможним».

Як технології сприяють розвитку громад окреслив Микола Ябченко, комунікаційний менеджер МБФ «Український жіночий фонд»: «За 16 років діяльності наш фонд здійснив значний прогрес. Завдяки хмарним технологіям нам вдалося стати ефективнішими, не збільшуючи штат. Зараз за рік ми підтримуємо 70-80 організацій по всій Україні й плануємо створити постійну інтерактивну мережу з грантерами, аби бути в курсі новин один одного. Проте технології полегшують життя не всім. Наприклад, для жителів віддалених населених пунктів, з якими ми працюємо у рамках програм із мобілізації громад, робота з новітніми технологіями є додатковим навантаженням. Зважаючи на такі труднощі, ми шукаємо компромісні варіанти для ефективної комунікації з громадами».

Василь Романюк, координатор проектів співробітництва Посольства Швеції в Україні, на прикладах пояснив, чому використання інформаційно-комунікаційних технологій є важливим для оцінки ефективності діяльності НУО та спроможності громади: «Шведська агенція міжнародного розвитку заохочує максимальну прозорість, конкурентоспроможність, підзвітність та відповідальність у процесі формування бюджетів, витрат, прийнятті рішень. Спільно з Естонською академією електронного врядування у пілотному режимі ми запустили низку успішних ініціатив. Наприклад, сервіс електронного повідомлення громадян про виникнення місцевих проблем та статус вирішення цих проблем на рівні комунального господарства. А в Івано-Франківську запровадили ресурс геолокаційних даних, який допомагає цілісно підійти до процесу планування, будівництва певних об’єктів завдяки доступу до необхідних даних».

Розуміння важливої ролі ІКТ для розвитку громад в Україні висловив і представник Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ. Микола Рубчак наголосив на спроможності та готовності громад до реформи децентралізації: «209 спроможних громад, з якими ми працюємо цього року,  стали локомотивом реформи децентралізації. Зваживши свої можливості, вони готові змінювати принципи взаємодії як у середині громад, так і між собою.

Технологічна підтримка цих громад покаже їм переваги децентралізації. Сьогодні у сільського голови, окрім крісла і печатки, є хіба що машина, подарована попередником чи фермером. Впровадження ІКТ, подібно до механізму електронних петицій, дозволить членам  громади висловлювати свою думку і вирішувати проблеми громади ефективніше».

Юлія Ткачук, представниця проекту USAID DOBRE, повідомила про мету і перші результати діяльності, а також технологічну складову проекту: «Програма DOBRE працюватиме з 75 громадами у семи областях України. Уже були відібрані перші 25 громад з Івано-Франківської, Кіровоградської, Тернопільської, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей, яким буде надана комплексна допомога у налагодженні ефективних процесів господарювання у громадах. Оскільки всі ми рухаємося у майбутнє, допомога включатиме інформаційно-комунікаційні технології.  Офіційно за ІКТ у програмі DOBRE відповідає організація Socialboost. Організація уже провела регіональний хакатон у місті Дніпро з метою визначення того, які веб- ресурси та електронні послуги уже застосовуються у громадах. Під час хакатону вже з’явилося кілька цікавих ідей, пов’язаних з допомогою Національній службі з надзвичайних ситуацій, громадським моніторингом бюджетів тощо.

Наш досвід показує, що співпраця бізнесу, влади та громадського сектору може привести до хороших результатів у громадах. Бізнес і влада можуть забезпечити пропозицію певних послуг, а громадський сектор, з іншого боку, створить попит на вивчення потреб громад та навчання технологіям її членів. Сподіваюся, що скоро ІКТ і село не будуть аж такими несумісними поняттями, як ми часто їх сприймаємо сьогодні».

Надія Васильєва, генеральний директор компанії «Майкрософт Україна», підсумувала досвід використання технологій у діяльності організацій: «Місія Майкрософт – надати кожній людині можливість реалізувати свій потенціал. Ми намагаємося вирішити ваші технологічні та організаційні проблеми. Незважаючи на важкий період адаптації до використання новітніх технологій, ви усвідомите, що вони дозволяють вам стати відкритішими, ефективніше контролювати процеси та більше фокусуватися на досягненні Вашої місії.

За 13 років Майкрософт реалізувала низку соціальних проектів. Зокрема, в Україні в рамках програми Технології заради Добра ми надали безкоштовно програмне забезпечення та хмарні сервіси 570 громадським організаціям та понад 1,5 тисячам публічних бібліотек на суму майже 15 млн. доларів. Серед нових можливостей для громадських організацій з листопада 2016 року стали доступними такі хмарні сервіси, як Microsoft Azure, Dynamics 365, Power BI, Enterprise Mobility Suite на додачу до Office 365».

Під час публічної дискусії учасники мали можливість висловити власні думки щодо потреб в ІКТ для ефективної розбудови спроможних громад, дізнатися більше про кращі практики суспільних перетворень завдяки новітнім технологіям та можливості технологічної підтримки, обмінятися професійним досвідом зміцнення потенціалу громадянського суспільства і налагодити співпрацю.

Запис публічної дискусії дивіться за посиланням.

Фото: Аліна Бочарнікова

Запис публічної дискусії дивіться за посиланням.

Коментувати