Розбудова громад через використання інформаційно-комунікаційних технологій: медіа-звіт

30 листопада 2016 року в Харкові відбулася Публічна дискусія «Технології заради розвитку: ефективна розбудова спроможних громад в Україні». Захід, ініційований корпорацією Microsoft у партнерстві з Ресурсним центром ГУРТ, зібрав керівників та менеджерів міжнародних і громадських організацій, благодійних фондів та представників державних органів влади. Всі вони долучилися до заходу з метою спільного пошуку нових ефективних моделей співпраці задля розвитку кожного мешканця громад в Україні.

З вітальним словом до учасників звернулася Надія Васильєва, генеральний директор компанії «Майкрософт Україна»: «Технології впливають на наше життя. Комунікаційні потоки людей різного віку не завжди пересікаються. Четверта індустріальна революція визначає основний напрямок і тренд розвитку суспільства – доступність, підключення до мереж. Чим більше доступу до інформації ви маєте, тим більше отримуєте соціальних привілеїв. Сьогодні мають значення не статки чи зв’язки, а те, до якої інформації у вас є доступ і на що ви можете впливати завдяки цьому. Будь-яка людина в Україні, незалежно від місця проживання, може отримати бажані соціальні блага, якщо вміло користується технологіями і знаходить можливість доступу до будь-якого всесвітнього ресурсу».

«3 липня 2016 року ГУРТ спільно з TechSoup Україна реалізовує Програму технологічної підтримки неприбуткових організацій. Для України це великий крок вперед, оскільки тепер українські НУО мають змогу отримувати програмне забезпечення на пільгових умовах. Дослідження, що ми проводили в жовтні-листопаді цього року і до якого долучилося 776 менеджерів НУО, показало, що рівень використання ІКТ в середовищі неприбуткових організацій доволі низький: менше 10% вказали, що рівень використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій повністю задовольняє потреби їхній організацій. Однак, не зважаючи на це, спостерігається позитивна тенденція: все більше НУО переходять на використання хмарних сервісів. Ми віримо, що Програма вже протягом наступного року суттєво зміцнить цифрову компетентність сектору та підвищить ефективність ініціатив громадських і благодійних організацій України», – зауважила Тетяна Данилів, заступниця директора Ресурсного центру ГУРТ.

Потребу громадських організацій в ІКТ окреслила Ірина Фоменко, голова правління ГО «Фонд «Професійний розвиток Харкова»: «На мою думку, для керівництва організацією необхідно використовувати сучасні технології проектного менеджменту. Різні працівники задіяні в різних проектах одночасно, висока завантаженість, тому немає часу з’ясовувати, як вирішувати проблему, що виникла, за допомогою новітніх технологій. Я дуже сподіваюся, що в рамках Програми технологічної підтримки неприбуткових організацій буде і освітня частина, яка не тільки розповість про можливості ІКТ, але й навчить ними користуватися».

Технології є важливим інструментом впровадження реформи децентралізації та розбудови громад. Перспективи використання ІКТ у посиленні їхньої спроможності окреслив Андрій Нагорний, регіональний координатор проекту USAID DOBRE: «Очевидно, що об’єднані громади повинні розробляти стратегію для реалізації 10-15 проектів із залученням громадськості та всіх зацікавлених сторін. В такому випадку програмне забезпечення, яке допомагатиме управляти проектами, просто незамінне».

Тезу про важливість новітніх технологій для розвитку громад підтримав Олег Загвоздін, керівник Виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад у Харківській області: «Часто проблемою громад є відсутність інтернету та невміння використовувати новітні технології. Сьогодні ІКТ допомагають нам покращувати життя, тож потрібно доносити цю інформацію до громад. Такий підхід дозволить покращити життя села».

Під час публічної дискусії учасники мали можливість висловити власні думки щодо потреб в ІКТ для ефективної розбудови спроможних громад, дізнатися більше про кращі практики суспільних перетворень завдяки новітнім технологіям та можливості технологічної підтримки, обмінятися професійним досвідом зміцнення потенціалу громадянського суспільства і налагодити співпрацю.

Коментувати