Безпека кіберпростору як пріоритетний напрям міжнародної політики

Розвиток інформаційно-комунікаційних технологій супроводжується винайденням нових способів кібератак та шахрайства в мережі Інтернет. Безпека кіберпростору стає пріоритетною складовою міжнародної політики. Однак єдиною дієвою спробою врегулювання принципів кібербезпеки є «Конвенція про кіберзлочинність», що набрала чинності в Україні 1 липня 2006 року. Її імплементація й досі суперечить поняттю «суверенітет», оскільки боротьба з міжнародною кіберзлочинністю вимагає отримання доступу до комп’ютерних даних, розташованих на території іншої сторони, без її офіційної згоди.

148152722

Підсумки останніх двох років дають можливість виокремити декілька основних тенденцій у галузі протидії кіберзлочинності:

1. Суворіший захист персональних даних

З 2018 року в ЄС починають діяти суворіші закони щодо захисту персональних даних. Саме тому фахівці радять організаціям, які збирають дані такого рівня, мати окремого спеціаліста, відповідального за їх захист.

2. Посилена боротьба із новими видами кіберзлочинності

2016 рік запам’ятався активізацією атак за допомогою програми-шкідника Ransomware, що зламує систему, шифрує дані, а потім вимагає їх розшифрування за викуп. Часто такі атаки повністю блокують роботу організації, якщо зловмисникам вдається заволодіти критично важливою інформацією.

3. Активізація інформаційних протистоянь

Кіберпростір все більше використовується з метою ведення інформаційної війни. На сьогодні можна чітко виділити дві лінії інформаційних протистоянь – Росія-Захід та Китай-США. Пропаганда та інформаційні війни є вкрай небезпечними для держав, що мають незахищене інформаційне поле, а також несприятливі умови – соціальна, економічна, політична нестабільність, негативні настрої в суспільстві. З огляду на це інформаційна безпека як ніколи актуальна для України.

4. Нові загрози для користувачів соціальних мереж

Розвиток соціальних мереж провокує частіше використання їх як майданчиків для здійснення кібератак із метою заволодіння персональною інформацією. Такі дії становлять загрозу не лише для приватних користувачів, а й для громадського й комерційного секторів.

5. Налагодження комунікації між державними структурами та окремими суб’єктами з метою обміну актуальною інформацією про кібератаки

Відсутність повної інформації про здійснену на окрему структуру чи суб’єкт кібератаку ускладнює подальшу боротьбу з мережевими вторгненнями. Тому все частіше формуються спільноти людей, метою яких є не боротьба з кіберзлочинцями, а впровадження превентивних заходів, наприклад, інформування загалу про нові методи, які використовують кіберзлочинці.

Українські спеціалісти також долучаються до цього процесу. Зокрема, в Харкові вже вдруге відбулася найбільша профільна подія для хакерів та компетентних комп’ютерних фахівців – Всеукраїнський форум із кібербезпеки і битва хакерів HackIt. У заході другий рік поспіль беруть участь більше сотні українських хакерів та міжнародних експертів у сфері інформаційної безпеки. Метою заходу є допомога державним, комерційним і громадським структурам захиститися від кібератак, а також налагодити стале протистояння інформаційній війні з боку ворожих країн.

Коментувати