Декілька підказок, як захистити пeрсональні дані

В еру стрімкого розвитку цифрових технологій змінюються вимоги до особистої безпеки. Якщо раніше треба було стерегтися того, що десь у транспорті у вас можуть витягнути гаманець, то зараз небезпека може чигати просто у власній квартирі – зловмисники пробираються через Інтернет.

Зараз інформація не складається десь на поличках – у вигляді документів, книг чи альбомів. Особисті фото, улюблені книжки, потрібні для роботи матеріали набули електронного вигляду і тепер легко поміщаються у маленький смартфон.

Але тим небезпечніше стати жертвою злому – адже зловмисник може отримати доступ відразу до багатьох ваших документів та паролів і викрасти важливі дані.

Отже, питання захисту даних у віртуальному світі набуває надзвичайної ваги.

Звичні для нас девайси можуть стати знаряддям шахраїв. Тому дотримуйтеся цих простих, але важливих правил.

1. Використовуйте надійні паролі.

Без хорошого пароля ваші дані в небезпеці. Тож придумайте складний пароль і нікому його не повідомляйте. Якщо ви боїтеся забути пароль, використовуйте для запам’ятовування спеціальні програми, наприклад KeePass Password Safe.

2. Установіть якісну антивірусну програму.

Регулярно слідкуйте за тим, аби антивірусник оновлювався, та не вимикайте фаєрвол на вашому комп’ютері.

3. Подбайте про налаштування безпеки встановлюючи Wi-Fi роутер.

Адже через цей пристрій можназахопити контроль над каналами передачі даних, вкрасти конфіденційну інформацію чи гроші.

4. Дотримуйтеся заходів безпеки, користуючись Wi-Fi у громадських місцях.

Слідкуйте, щоб на вашому пристрої був установлений антивірус. Уникайте здійснення будь-яких грошових операцій під час таких підключень. І не забудьте вимкнути функцію автоматичного виявлення та підключення до доступних мереж.

5. Будьте пильні, здійснюючи покупки в інтернет-магазинах.

Зацікавлені у безпеці клієнтів інтернет-магазини використовують протокол HTTPS:// передачі даних, а не HTTP://. Це сучасний стандарт безпеки. Купуйте товари лише на сайтах з таким протоколом з’єднання. Ви також можете встановити обмеження браузера на здійснення покупок виключно з сайтів, що працюють на HTTPS://.

6. Пам’ятайте про безпеку в соцмережах.

Зверніть увагу на налаштування конфіденційності вашого профілю в будь-якій соцмережі. Аналізуйте зміст повідомлень і не піддавайтеся сумнівним закликам, що надходять від друзів: можливо, аккаунт вашого френда зламали.

7. Будьте обережні, використовуючи пластикові платіжні картки.

Крадіжки з банківських карт є популярним різновидом кібершахрайства. Аби вберегтися, не користуйтеся підозрілими банкоматами, нікому не повідомляйте дані, що стосуються карти, та будьте уважні під час покупок онлайн.

Трохи обачності – і ви уникнете неприємностей. Установити надійний захист можна за допомогою програмного забезпечення, доступного за Програмою технологічної підтримки неприбуткових організацій України(TechSoup Україна), партнером якої є Ресурсний центр ГУРТ. Реєструйтеся на платформі TechSoup, заходьте в каталог та обирайте те, що вам потрібно.

Коментувати