Комп’ютерний вірус-грабіжник Wanna Cry: оминайте кіберпастки

12 травня 2017 року світову спільноту сколихнула новина про зухвалу хакерську атаку, від якої постраждали десятки тисяч комп’ютерів на різних континентах. Назва нового вірусу – Wanna Cry – миттєво з’явилася в пошуковику Google.

Знайомтесь: Wanna Cry

У Wanna Cry декілька імен: WannaCrypt, WCry, WanaCrypt0r 2.0. Це вірус, що вдарив по комп’ютерах із операційною системою Microsoft Windows. Практично одночасно скарги надійшли з різних куточків світу. Вірусом були уражені комп’ютери приватних осіб, комерційних організацій та урядових установ. За підрахунками експертів, жертвами хакерської атаки стали понад 200 тисяч комп’ютерів у 150 країнах.

Як він діє

Вірусом заражаються комп’ютери з ОС Microsoft Windows. Файли користувача зашифровуються, після цього з’являється повідомлення про те, що дані можна розшифрувати. Але здійснити операцію потрібно за обмежений термін, до того ж не безкоштовно. Потрібно оплатити ключ дешифрування біткойнами в еквіваленті $300. Якщо зловмисники не отримають указану суму протягом трьох днів, то вона автоматично збільшиться вдвічі. За 7 днів вірус знищить дані. Повідомлення надходить мовою тієї держави, де знаходиться користувач. Розмір викупу однаковий у всіх країнах.

Як не потрапити в халепу

Фахівці рекомендують дотримуватися цих порад, аби не стати жертвами кіберзлочинців:

1. Установіть ліцензійне програмне забезпечення, якщо ви досі цього не зробили.

2. Якщо давно не оновлювали ПЗ на вашому комп’ютері, встановіть останню актуальну версію операційної системи. Як правило, пакети оновлень виходять приблизно раз на місяць.

3. Перевстановіть останні версії Office та всіх програм, з якими ви працюєте.

4. Пам’ятайте, що на вашому комп’ютері обов’язково має стояти антивірусна програма.

5. Не переходьте на підозрілі сайти та не завантажуйте сумнівних даних.

6. Не відкривайте посилання в електронних листах невідомих вам відправників та у листах, де немає жодних пояснень.

В українських реаліях «підхопити» такий вірус нескладно, адже не секрет, що рівень піратства у нас – вищий, ніж хотілося б. Неліцензійні версії Windows стоять на багатьох комп’ютерах: і в пересічних користувачів, і в організаціях.

Також вірус уражає ліцензійні версії Windows, які давно не оновлювалися.

Тож, як стверджують фахівці, одним із надійних шляхів захисту є використання ліцензійного ПЗ та вчасне його оновлення. Ліцензійне програмне забезпечення можна отримати в рамках  Програми технологічної підтримки неприбуткових організацій України – TechSoup Ukraine.

Коментувати