5 простих правил: як захистити свій сайт від злому

У сучасному світі Інтернет настільки тісно проник у наше життя, що ми іноді не помічаємо, скільки конфіденційної інформації залишаємо у віртуальній павутині. Йдеться не лише про особисті таємниці, а й ділову переписку, банківські рахунки чи паспортні дані. Незважаючи на існування паролів та антивірусів, які захищають наші дані від зловмисників, ризик стати жертвою не зменшується. У рамках рубрики SmartНУО ми пропонуємо 5 простих правил, які допоможуть захистити ваш сайт чи акаунт у соціальній мережі від небажаних гостей.

1. ВИКОРИСТОВУЙТЕ СИЛЬНИЙ ПАРОЛЬ

Не будьте наївними, вигадуючи собі пароль. Ніколи не вводьте 1111, абвг, qwerty тощо! Так, ці паролі легко запам’ятати, але й будь-хто, не обов’язково досвідчений хакер, зможе з першої спроби увійти на ваш сайт. Також це стосується паролів з датою народження, словами (особливо англійською мовою) та ім’ям. Краще всього керуватися таким правилом – будь-який пароль повинен містити як мінімум 8 знаків, серед яких великі та малі літери, цифри і символи (наприклад, y09Ovgw71-)

2. ПАМ’ЯТАЙТЕ ПРО ЗАХИСТ ВАШОГО КОМП’ЮТЕРА

До чого тут ваш сайт? Уявіть, що вчора, читаючи новини на улюбленому сайті, ви побачили рекламний банер із провокативним заголовком і мимоволі натиснули на нього. Сайт виявився інфікованим зловмисним програмним забезпеченням (простіше кажучи – вірусом). Як наслідок, у кращому випадку у Вас самостійно встановиться Mail.Ru Бар та браузер Аміго, у гіршому – усі ваші особисті дані чи інформація вашої компанії опиниться у зловмисників. Найкращою профілактикою злому буде надійна антивірусна програма. Найбільш надійною можна вважати антивіруси з платною ліцензією, адже з нею ваші дані будуть точно у безпеці. 

3. ШИФРУЙТЕ ВАЖЛИВУ ІНФОРМАЦІЮ

Шифруйте ваші особисті дані, особливо якщо йдеться про захист даних платіжних карток. За потреби можна навіть забезпечити кодування ваших електронних листів. Пам’ятайте, що ніколи не варто надсилати важливі особисті дані простим текстом через Інтернет. Навіщо ризикувати безпекою ваших даних?

4. МОДЕРАЦІЯ, АДМІНІСТРУВАННЯ ТА СВОЄЧАСНЕ ВИЯВЛЕННЯ «УРАЖЕНЬ»

Модерація включає у себе постійний контроль усіх «вузлів» сайту, щоденну «чистку» від спаму і оперативне забезпечення будь-яких технічних змін сайту. Під адмініструванням мається на увазі підрахунок статистики та контроль зміни контенту. Пам’ятайте, береженого Бог береже!

5. БУДЬТЕ ГОТОВІ ДО НАЙГІРШОГО

Не забувайте зберігати локальні версії сайту на випадок злому. У такому випадку ви зможете повернути сайт до «здорового вигляду» за лічені хвилини. І звісно – навіщо залишати конфіденційні дані в Інтернеті, якщо це можна зробити у іншому місці? 

Коментувати