Дані як нова нафта: економічний вплив та ефективніше управління

Відкриті дані – «нова нафта» XXI сторіччя, і, як із нафтою, тут потрібна екосистема для переробки. Однак після належного опрацювання дані мають прямий та опосередкований вплив на економіку.

Дослідження проекту Tapas («Прозорість та підзвітність в державному управлінні та послугах») виявило, що відкриті дані вже принесли економіці України понад 700 млн дол. І, якщо впровадження відкритих даних й далі набиратиме обертів, то до 2025 року ця сума збільшиться до 1,4 млрд дол, або 0,92% ВВП країни, завдяки сукупності прямих і непрямих впливів.

«Як впровадження ефективної політики відкритих даних впливає на розвиток/економічне зростання міста? Щоб відповісти на це запитання, потрібно подивитися на політику впровадження відкритих даних з точки зору так званого екосистемного підходу. Саме відкриття даних створює соціальну та економічну цінність як своєрідний довгостроковий проект і вимагає, щоб всі зацікавлені сторони працювали спільно», – прокоментував експерт проекту «Дані міст» Артем Серенок.

Як відкриті дані можуть сприяти економічному зростанню:

  • відкриті дані допомагають економіці зростати, підвищуючи ефективність окремих компаній і уможливлюючи розвиток нових товарів і послуг
  • відкриті дані допомагають споживачам ухвалювати ефективніші рішення, даючи їм доступ до повнішої інформації про ринок
  • з використанням відкритих даних можна створювати нові товари, сервіси та бізнес-моделі – наприклад, EasyWay, який надає інформацію про маршрути громадського транспорту в українських містах
  • бізнес і державні органи влади можуть знаходити нові способи, щоб підвищувати ефективність завдяки доступу до відкритих даних, наприклад, доступ до системи державних закупівель Prozorro

«Декілька років тому Deloitte провели дослідження за результатами якого виявилося, що в Лондоні відкриті транспортні дані додають економіці міста близько 130 млн фунтів на рік. Як це відбувається? Оскільки транспортна мережа Лондона дуже розгалужена та складна, у містян є потреба в мобільних додатках, що допоможуть ефективно побудувати маршрути пересування містом із мінімальною кількістю пересадок та вартістю проїзду. Муніципалітет, розуміючи проблему, публікує на власному порталі відкриті дані щодо транспорту в реальному часі, IT-компанії на їхній базі створюють додатки, які зазвичай мають платний і безплатний функціонал. Із прибутків від монетизації цих сервісів вони сплачують податки в міський бюджет. А зовнішні інвестори, аналізуючи поточний стан транспортної інфраструктури, починають вкладати більше інвестицій в економіку міста», – додав Артем Серенок.

Відкриті дані можуть підвищувати ефективність органів влади, заощаджувати ресурси та залучати інвестиції. Наприклад, у Дрогобичі завдяки активнішому використанню відкритих даних кількість інформаційних запитів до міської ради знизилася у 2,5 рази за три роки. А в Маріуполі вдалося залучити іноземних донорів і отримати 12,5 млн євро кредиту на закупівлю сучасних автобусів.

Відкриті дані – це не лише інструмент для покращення рівня управління, але й ресурс, який сприяє економічному зростанню.

Коментувати